Purennan ongelmat ja purentafysiologinen hoito

Hammaspiste on 1.9.2017 alkaen Oral Hammaslääkärit Turku, Hammaspiste. Tuttu henkilökuntamme palvelee sinua myös Oralissa. Tervetuloa! Jatkossa löydät meidät täältä.

Ylä- ja alahampaita kuuluu purra yhteen syödessä ja nielaistessa. Muulloin olisi hyvä hampaille, lihaksille ja leukanivelelle, jos alaleuka olisi rentona ja leuat hiukan auki. Stressi ja hampaiston virheasennot voivat saada aikaan sen, että hampaita purraan yhteen päivän mittaan jatkuvasti ja erityisesti myös yöllä. Tätä kutsutaan bruksismiksi ja sillä on paljon haittavaikutuksia.

Bruksismin aiheuttama lihasjännitystila saa aikaan päänsärkyä. Rasitus leukanivelissä aiheuttaa kipuja purressa, kulutus hampaissa tuntuu vihlomisena ja näkyy kulumamuutoksina. Hoidossa tärkeintä on potilaan tiedon lisääminen tilanteesta. Vaiva ei ole vaarallinen, joskin kiusallinen, mutta se tarvitsee tutkimukseen perustuvaa hoitoa. Se voi myös uusiutua elämän varrella.

Kipeiden kohtien hieronta ja leuan venyttely ovat hyvää ensiapua. Öisin käytettävä purentakisko on todettu parhaaksi helpotuskeinoksi. Se suojaa hampaita kulumiselta ja saa aikaan tasapainoisen purennan. Joskus tarvitaan myös hampaiden tasapainotushiontaa.

Elämäntilanteen arviointi on myös hyväksi. Onko pakko stressata niin paljon?